Skip to main content

Kryssning till Visby med MS Birka Gotland

Följ med oss på Lönns Buss till Somriga Visby!
Drömmer du om sommarsemester på Gotland?
Gör slag i saken med en kryssning till Visby och Gotland – njut av god mat, nöjen och glittriga vyer på vägen. Du får en hel dag i Visby och kan bocka av några av öns största sevärdheter. 

Visby, en historisk sevärdhet av hög klass och samtidigt en idyllisk småstad med pittoreska gränder. Visby är en självklar punkt på att-göra-listan, både som en sevärdhet i sig själv men också som kuliss till det myllrande folklivet. Visby är en typisk hansestad med ringmur, ett välbevarat gatunät och bebyggelse från medeltiden och framåt, med på världsarvslistan sedan 1995.

Det ljuva kryssningslivet

Inte nog med att du vaknar upp till spännande äventyr i en ny hamn. Ombord väntar också en hel värld av upplevelser! Besök taxfreen eller någon av restaurangerna, bubbla på spaavdelningen, sola nosen på däck och ta en svängom på dansgolvet. Kanske blir det något svalkande i baren innan kvällsshowen brakar loss? Det här är semester när den är som allra bäst!

 

Önskar ni boka på en utflykt gör ni det via telefon på 0270-12420

Fritextsökning

Utflykter på Gotland

Visby erbjuder massor av spännande utflykter!
Obs! Ni bör vara tillbaka på fartyget senast kl 17.30 (30 minuter före Birka Visby:s avgång).
Utflykterna bokas i samband med er ordinarie bokning eller i efterhand på telefonnummer 0226-671 30dock måste de bokas minst 2 veckor innan avresa.

Visby - bland Rosor och Ruiner - ca 3,5 timmar
Den medeltida hansestaden Visby är en av de bäst bevarade i hela Europa där ringmuren, som går tillbaka till 1200-talet omger de gamla stenhusen, kyrkoruinerna och gränderna. Här är historien ständigt närvarande. Under turen besöker vi unika medeltida platser kryddade med historiska berättelser och får smaka glass producerad på Gotland.

Turen startar med buss till Östercentrum för vidare promenad längs med den väl bevarade ringmuren till Dalmansporten, ett av de högsta tornen i ringmuren. Via porten vandrar vi vidare in i medeltida Visby och stannar vid Klinten för en magnifik utsikt över staden och Sankta Maria domkyrka som uppfördes under 1200-talet av inflyttade tyska handelsmän.

Vi fortsätter nerför den långa trappan till domkyrkan och därefter promenerar vi vidare förbi Botaniska trädgården som grundades för mer än 150 år sedan. Närheten till havet och skyddet av ringmuren skapar ett milt klimat som även är behagligt för de mer exotiska växterna som finns här.

Vi trampar vidare på Visbys kullerstensgator, i fotspåren av de köpmän som en gång befolkade staden och stannar vid glassbaren, som är belägen vid en av de vackraste utsikterna i Visby. Här smakar vi lokalt producerad ekologisk glass med naturliga råvaror, samtidigt som vi njuter av utsikten över staden.

Efteråt promenerar vi ner till den gamla Hansahamnen Almedalen som en gång i tiden var huvudingången till Visby. Här, precis vid havet, ligger det äldsta tornet i muren, Kruttornet, daterat omkring 1160.

Turen avslutas inne i staden där du kan välja att promenera vidare i Visby på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots, eller om du väljer att åka med transfersbussen

Bussturen startar kl 10.00. Utflykten tar ca 3 timmar. Sträckor till fots förekommer. Rekommenderas inte för personer som har svårt att gå. Använd bekväma skor och ta gärna med vattenflaska. Toalett tillgänglig på turen. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut.

Glassbaren har ännu inte öppnat för säsongen när du reser med avgång 30/3 eller 1/4, men du kommer ändå att få möjlighet till en privat provsmakning av deras goda glass. 

Pris: 285:-/vuxen, 220:-/barn 3–12 år. I priset ingår buss till Östercentrum, guidning (på svenska) samt provsmakning. Endast förköp. 
Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa.


Gotland Panorama med Visby - ca 3 timmar
Gotland är kontrasternas ö med en rik variation när det kommer till natur och arkitektur. Den här utflykten rymmer besök vid spännande historiska platser och en stadsvandring i Visby. 

Med buss kör vi först längs kusten söderut till det pittoreska fiskeläget Gnisvärd i Tofta. En gång i tiden var detta en av Gotlands största fiskehamnar. Här finns ett flertal bevarade fiskebodar och ett litet vackert kapell, idag populärt för bröllopsceremonier. Från hamnen syns den vidsträckta Tofta Strand, en av Gotlands mest kända finkorniga sandstränder.

Vi fortsätter turen och stannar strax till vid öns bäst bevarade skeppssättningar från bronsåldern. Gotland är Sveriges fyndrikaste landskap när det gäller föremål från bronsåldern. Lämningar från bronsålder återfinns runtom på ön, inte sällan nära kusten, i form av stenrösen och skeppssättningar.

Vi vänder tillbaka mot Visby men först ett stopp vid naturreservatet Galgberget som idag är ett naturskönt friluftsområde. Namnet Galgberget härstammar från tiden när platsen användes som avrättningsplats och resterna av galgen som står kvar påminner om den mörka historien. Härifrån bjuds en vidsträckt utsikt ut över havet, längs kusten och in över Visbys välkända siluetter.

Bussen kör oss därefter längs ringmurens nordöstra del och stannar till för avstigning utanför Dalmansporten. Härifrån fortsätter turen till fots in i den medeltida staden, via utsiktsplatsen på Kyrkberget. Kyrktrappans alla 75 steg är en riktig utmaning, men belöningen riklig i form av världsarvets många gränder och gator, blomstrande trädgårdar och högresta packhus.

Nutid förenas med historia och de unika byggnaderna bevaras i en levande innerstad. Stora Torget som idag kantas av restauranger är fortsatt en handels- och mötesplats. S:ta Karins kyrkoruin är med sina höga valv en tydlig profil på torgets södra sida. Säkert får du se ännu några minnesvärda kulturskatter innan det är dags att åter kliva på bussen för transport tillbaka till hamnen från Almedalen. Vill du passa på att njuta mer av Visby kan du härifrån välja att promenera tillbaka.

Bussturen startar kl 10.00 och tar ca 3,5 timmar. Rekommenderas inte för personer som har svårt att gå. Ta på dig bekväma skor och ta gärna med vattenflaska. Toalett tillgänglig på turen. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 
Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa.


Fårö – den magiska ön i norr - ca 6 timmar
Följ med på en härlig heldagsutflykt med lunch till mytomspunna Fårö, ett av Gotlands mest kända besöksmål. Dagen bjuder på säregen natur med vindpinad tallskog, myrar, ståtliga raukar och långa sandstränder. 

Med buss tar vi oss norrut till färjeläget i Fårösund och efter en kort färjetur når vi den populära ön för dagens höjdpunkter.

Vi kör genom det säregna landskapet och gör ett första stopp vid Fårö kyrka från 1100-talet. Här på kyrkogården vilar mästerregissören Ingmar Bergman, som bodde på Fårö i över 40 år. Många av hans filmer spelades in på ön med naturen som kuliss. Fårös speciella ljus och karga landskap har lockat konstnärer och artister i århundraden.

Vi stannar och avnjuter en vällagad lunch innan vi fortsätter på små slingriga vägar genom naturreservat och raukområden, förbi lambgift och fiskebodar där guiden tar med dig till flera unika smultronställen runt om på den lilla ön. Efter en stund närmar vi oss Langhammars och Digerhuvuds naturreservat med sina imponerande raukfält. De ståtliga kalkstenformationerna har stått här sen urminnes tider och är utan tvekan de mest fotograferade på hela Gotland. Här får du möjlighet att gå runt bland de vackra naturliga skulpturerna som ändrar utseende från vilket håll du än tittar.

Den ständiga närvaron av havet har satt sin prägel på ön med karga hedar och knotiga tallar som trotsigt kämpar mot naturens påfrestningar. På 1800-talet bodde här över 1 000 personer, idag endast 500. Både gotlänningarna och turisterna älskar Fårö som varje år har flera tusen besökare. Idag blandas moderna sommarhus med gamla kalkstensgårdar och långsträckta stenmurar som avgränsar lammens beteshagar.

Namnet Fårö har faktiskt inte det minsta med får att göra även om fårskötsel än i dag är viktigt här. Gamla skrifter vittnar om namnet Faroyna som troligen består av orden farväg eller farvatten och ö. Fårö fascinerar och är fullspäckat med upplevelser. Hoppas du får samma känsla som många andra – En gång Fårö, alltid Fårö! Efter en spännande dag vänder vi åter mot Visby och tillbaka till kryssningskajen.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 6 timmar (varav ca 3 timmars bussresa). Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 

Pris: 785:-/vuxen, 715:-/barn 3–12 år. I priset ingår i buss, guidning (på svenska) och lunch. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Obs! Utflykten är inte bokningsbar för avresor 30/3, 1/4 samt 23/6–30/7 2024.
Endast förköp. Utflykter bokas senast 14 dagar före avresa.
 

Dagstur till Kneippbyn
Här finns något för alla – hisnande vattenrutschkanor, åkattraktioner, Villa Villekulla, flera restauranger med god mat och sköna havsvyer. Med andra ord, allt som behövs för en skojig heldag med familjen.

Pris: 395 kr/pers  inkl busstransfer och inträde till Kneippbyns sommar- och vattenland, gratis för barn mellan 0–2 år utan egen sittplats på bussen. Endast förköp. 

Hop on Hop off-sightseeing med buss i Visby - Upplev Visby i din egen takt och åk obegränsat mellan Visbys sevärdheter under dagen

Hållplatserna är utvalda turistattraktioner som Kneippbyn, Lummelundagrottan och flera platser längs Visbys ringmur.

Du tar dig runt i bekväma dubbeldäckare som kör utan tak vid fint väder. Audioguide finns på svenska, engelska och tyska. Den svenska guidningen läses av Babben Larsson. Gratis wifi på bussen.

Avgångar varje timme från busshållplats 1 på Hamnplan och från busshållplats C utanför färjeterminalen. Första turen kl 10.00 från Visby färjeterminal. 

Pris

  • 315:-/vuxen
  • 157:-/barn 6–15 år
  • 0:-/barn 0–5 år

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Härnösand Resecentrum Gate G 08:15 ca. 22:15
Timrå Hållplats E4 08:40 ca. 21:40
Sundsvall Navet 09:00 ca. 21:20
Kvissleby Sporthall 09:10 ca. 21:15
Gnarp Circle K 09:35 ca. 20:50
Harmånger Värdshus 09:45 ca. 20:35
Bollnäs Max parkeringen 09:50 ca. 21:00
Kilafors Hällagården 10:10 ca. 20:50
Hudiksvall Resecentrum 10:15 ca. 20:05
Iggesund Konsum 10:25 ca. 19:55
Njutånger Backa 10:30 ca. 19:50
Enånger Macken gamla E4 10:35 ca. 19:45
Ockelbo Järnvägsstation 10:50 ca. 20:10
Söderhamn Resecentrum 11:00 ca. 19:15
Tönnebro Värdshuset 11:15 ca. 19:00
Sandviken Jerntorget 11:20 ca. 19:40
Hagsta Hakke Gård 12:35 ca. 17:55
Gävle Resecentrum 12:45 ca. 18:15
Skutskär Centralgatan 8 13:10 ca. 17:50
Tierp Resecentrum 13:40 ca. 17:20
Uppsala Stationsgatan 14:45 ca. 16:15

: 2024-06-02, 2024-06-06, 2024-06-15, 2024-06-23, 2024-06-25, 2024-06-27, 2024-06-30, 2024-07-02, 2024-07-04, 2024-07-07, 2024-07-09, 2024-07-20, 2024-08-14

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Härnösand Resecentrum Gate G 08:15 ca. 22:15
Timrå Hållplats E4 08:40 ca. 21:40
Sundsvall Navet 09:00 ca. 21:20
Kvissleby Sporthall 09:10 ca. 21:15
Gnarp Circle K 09:35 ca. 20:50
Harmånger Värdshus 09:45 ca. 20:35
Bollnäs Max parkeringen 09:50 ca. 21:00
Kilafors Hällagården 10:10 ca. 20:50
Hudiksvall Resecentrum 10:15 ca. 20:05
Iggesund Konsum 10:25 ca. 19:55
Njutånger Backa 10:30 ca. 19:50
Enånger Macken gamla E4 10:35 ca. 19:45
Ockelbo Järnvägsstation 10:50 ca. 20:10
Söderhamn Resecentrum 11:00 ca. 19:15
Tönnebro Värdshuset 11:15 ca. 19:00
Sandviken Jerntorget 11:20 ca. 19:40
Hagsta Hakke Gård 12:35 ca. 17:55
Gävle Resecentrum 12:45 ca. 18:15
Skutskär Centralgatan 8 13:10 ca. 17:50
Tierp Resecentrum 13:40 ca. 17:20
Uppsala Stationsgatan 14:45 ca. 16:15

: 2024-06-04, 2024-06-09, 2024-07-13, 2024-07-15, 2024-07-22, 2024-07-24, 2024-07-28, 2024-07-30, 2024-08-03, 2024-08-05, 2024-08-09

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
2/6Flera Mer än 81 030:-BokaMer information
4/6Flera Mer än 81 030:-BokaMer information
6/6Flera Mer än 81 525:-BokaMer information
9/6Flera Mer än 81 115:-BokaMer information
15/6Flera Mer än 81 115:-BokaMer information
23/6Flera Mer än 81 115:-BokaMer information
25/6Flera Mer än 81 115:-BokaMer information
27/6Flera Mer än 81 115:-BokaMer information
30/6Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
2/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
4/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
7/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
9/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
13/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
15/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
20/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
22/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
24/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
28/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
30/7Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
3/8Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
5/8Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
9/8Flera Mer än 81 195:-BokaMer information
14/8Flera Mer än 81 195:-BokaMer information