Skip to main content

Vildmark och Fjäll
Till hjärtat av Sápmi

Sedan urminnes tider har samerna, ett av världens urfolk, levt och verkat i samma område, Sápmi. På denna resa får vi ta del av samernas historia, språk och kultur.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Saxnäs

  Vi lämnar hemorten och kör mot Persåsen vid Storsjöns västra strand. Familjen Wikner har sitt 46 åriga
  familjeföretag på en vacker plats med utsikt över Storsjön. Innan det är dags att lämna vackra
  Persåsen avnjuter vi en lunch i värdshuset. Resan går vidare via Frösön och Östersund norrut mot Saxnäs. Vi kör E45 via Hammerdal och Strömsund innan vi når dagens slutmål Saxnäsgården. Incheckning och gemensam middag.

 • Dag 2: Fatmomakke – Klimpfjäll

  Efter en god frukost kommer vår lokalguide Else Westerlund och tar oss med på en heldags tur med många intressanta besök. I Fatmomakke ,den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet besöker vi Lapp lisas bönekåta och dricker kok kaffe och äter smörgås. Resan går vidare till Klimpfjäll där vi äter lunch på Norge-farargården. För de fjällbönder som skulle till handelsplatserna Kroken och Mosjöen i Norge blev gården en naturlig anhalt med logi för bönderna och deras hästar. Åter till Saxnäsgården för lite egen tid före kvällens middag.

 • Dag 3: Stekenjokk – Ankarede – Hällingsåfallet

  Efter frukost väntar en ny dag med intryck och upplevelser. Else kommer och tar oss med till Stekenjokk via Vildmarksvägen. Sveriges högst belägna asfalterade väg. Den högsta punkten ligger uppe
  på Stekenjokks-platån 876 m.ö.h.och här är det kalfjäll. Nästa stopp blir i Ankarede-där vägen
  tar slut och fjällen börjar, där ligger Ankarede. I Ankarede möts människor. Så är det idag och så har det också varit under lång tid. På området finns en blandning av bebyggelse med kåtor, härbren och kyrkstugor av varierade storlek och ålder. Vi rundar Stora Blåsjön och Jormvattnet och kommer till Hällingsåfallet. Sveriges längsta kanjon. Dagens lunch avnjuts på Pilgrimshotellet i Gäddede. Åter mot Saxnäsgården för lite egen tid och middag.

 • Dag 4: Saxnäs–Hemorten

  Hemresedag. Efter frukost packar vi bussen för att börja hemresan. Strax utanför Saxnäs finns Trappstegsforsen, ett vattenfall format som en trappa,där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerande kaskader. Vi reser mot Vilhelmina där vi besöker Risfjälls Sameslöjd. Resan fortsätter till Rossön där dagens lunch serveras. Via Junnsele-Sollefteå når vi
  kusten och följer E4 mot våra hemorter. Fyllda av Samernas kultur och liv.

Karta

Resekalender
6/6Glorykryssningfrån 685:-
7/6Cinderellakryssningfrån 195:-
7/6Glorykryssningfrån 685:-
8/6Cinderellakryssningfrån 195:-
8/6Glorykryssningfrån 878:-
Kontakta oss