Skip to main content

Värmland

Värmland 
Landskap fyllt av saga, sägen, konst och kultur.

På denna resa får ni bekanta er med konstnärsfamiljen Sahlström, Rackstadskolonin, Elma Lagerlöf, Lars Lerin och Gustaf Frödling
 

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1: Hemorten - Karlstad

    Avresa från hemorten via Edsbyn, Mora till Torsby i norra Värmland. Vi börjar med ett besök på Sahlströmsgården, konstnärsfamiljen Sahlströms släktgård. Besöket börjar med lunch därefter får vi en guidad rundvandring på släktgården. Vår ciceron ger oss en mustig berättelse om livet på Sahlströmsgården. I utställningslokalerna förevisas vi glas, textilier, keramik, målningar, smide och kläder av huvudsak nordiska konstnärer. Vi fortsätter vår resa till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. Här bodde hon som barn, och efter sina litterära framgångar kunde hon köpa tillbaka gården som hade gått ur släktens ägo. Idag är Mårbacka en minnesgård och öppen för allmänheten, enligt Selma Lagerlöfs testamente. Vi lär under en guidad visning känna både personen och författaren Selma Lagerlöf och får se hennes hem som står likadant nu som när hon levde. Under sen eftermiddagen åker vi till residensstaden Karlstad för övernattning och middag.

  • Dag 2: Karlstad med rundtur

    I dag ska vi göra en heldag med lokalguide. Vi börjar med en rundtur i Karlstad sedan åker vi till familjeägda Klässbols Linneväveri, som startades 1920 och är kunglig hovleverantör. I väveriet får vi beskåda tillverkningen av linneprodukter på nära håll, och sedan kan vi utforska butikens fina sortiment av genuint svenskt linnehantverk. Dagens lunch intas på Gate Gästgiveri. Efter en god lunch åker vi mot Arvika för ett besök på det naturskönt belägna Rackstadmuseet. Detta konstmuseum öppnades 1993 i anslutning till den berömde konstnären Christian Erikssons bostad och ateljé Oppstuhage från slutet av 1800-talet. I denna trakt verkade en grupp konstnärer runt sekelskiftet 1900, den så kallade Rackstadkolonin, och i museets samlingar finns konst och konsthantverk som har anknytning till dem. Utöver de fasta samlingarna visas även temporära utställningar. Vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.

  • Dag 3: Karlstad - Hemorten

    Efter frukost besöker vi Lars Lerins konstmuseum på den gamla dansmetropolen Sandgrund. Färden går vidare till Gustaf Frödings födelsegård Alster strax utanför Karlstad. Vi börjar med lunch på herrgården innan vi får en guidad visning. Resan fortsätter mot Filipstad där vi gör ett stopp och hälsar på den värmländska poeten Nils Ferlin som sitter tankfullt försjunken på en parksoffa. Resan fortsätter mot hemorten.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Sundsvall Navet 05:00 ca. 20:00
Kvissleby Sporthallen 05:15 ca. 19:45
Gnarp Statoil 05:30 ca. 19:30
Harmånger Värdshus 05:40 ca. 19:20
Gävle resecentrum Hållplats Y 06:00 ca. 19:00
Hudiksvall Resecentrum 06:15 ca. 18:45
Hagsta Hakkegård 06:20 ca. 18:40
Iggesund Konsum 06:25 ca. 18:35
Enånger Gamla E4 06:35 ca. 18:25
Tönnebro Värdshus 06:45 ca. 18:15
Söderhamn Resecentrum 07:00 ca. 18:00
Bollnäs Max Restaurangen 07:40 ca. 17:20

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
6/8FleraElite Stadshotellet KarlstadMer än 85 695:-BokaMer information

Hotell

Resekalender
Kontakta oss