Polcirkeln–Kiruna–Ishotellet i Jukkasjärvi

Med spännande gruvbesök i midnattssolens land​​​​​​​!
​​​​​

Dag 1

Hemorten - Luleå

ca 660 km
Vi följer norrlandskusten norrut förbi välkända städer som Örnsköldsvik,
Umeå och Skellefteå. Mot kvällningen kommer vi till Luleå och vårt hotell
för incheckning och middag.

Dag 2

Luleå – Kiruna

ca 350 km
Frukost innan avresa från hotellet. Vi börjar dagen med en visning av Gammelstads kyrkstad. Innan vi fortsätter längs Kalixälven görs ett stopp vid Polcirkeln. Vi kommer till Gällevare där vi gör uppehåll för lunch på egen hand. En guidad visning av Laponiaentréen innan vi kör sista biten till Kiruna och vårt hotell Scandic Ferrum, där Kirunas sevärdheter finns utanför hotelldörren. Kiruna är den största tätorten i landskapet Lappland med 18 000 invånare. Idag är staden ett utpräglat gruvsamhälle. I mer än hundra år har LKAB brutit världens miljövänligaste järnmalm i Kiruna. Det finns dock komplikationer. Malmfyndigheterna lutar in under bebyggelsen. Det samhälle som växte upp tack vare gruvbrytningen
måste idag flyttas, den gigantiska järnfyndigheten ligger under stadens centrum. Forskare över hela världen följer Kirunas förmåga att flytta en hel stad. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3

Kiruna

En lokalguide möter oss vid hotellet för en 2 timmars stadsrundtur. Vi gör ett kortare besök i Kirunas säregna kyrka, Den spånklädda kyrkan av trä är byggd 1909-12 och är en av vår tids märkligaste kyrkobyggnad. Dagen fortsätter med ett besök i Jukkasjärvi och Ishotellet. Är toaletterna gjorda av is? Finns hotellet året runt? Varifrån kommer isen? Den guidade turen av orginalet Icehotel ger dig svar på dessa frågor och många fler. Vi börjar vårat besök med lunch. Ishotellet grundades 1989 och då lades grunden för den orginella och världsunika uppfattningen till dagens ICEHOTEL, ett hotell skapat helt och hållet av snö och is från Torne Älv. Varje år uppstår det i en ny skepnad, noggrant utformat och handgjort av omkring 40 konstnärer från hela världen. Sedan 2016 går det att övernatta i Icehotel året om.

Dag 4

Kiruna - Skellefteå
Ca 465km

Dagen börjar med frukost innan vi sätter oss i bussen och börjar färden söderut. Vårt första stopp blir i Jokkmokk och ett besök på Ajtte Svenskt Fjäll och samemuseum. Vi fortsätter söderut och stannar till i Storforsen, ett av sveriges längsta outbyggda vattenfall. Mot kvällningen når vi Skellefteå för övernattning och middag. 

Dag 5

Skellefteå - Hemorten
ca 620 km

Frukost och avresa till Burträsk och Ostens hus. Rundvandring och provsmakning av den ädla Västerbottens osten. Via Umeå och E4 når vi våra hemorter framåt kvällen.
Reslängd 5 dagar  
Avresa
1/6 2020
I resan ingår:
  • Bussresa
  • 4 nätter med del i dubbelrum
  • 5 frukost
  • 4 middagar
  • 1 lunch
  • ​​​​​​​Guidning på Icehotel, lokalguide i
    Kiruna och gruvan
  • Reseledarens tjänster

Pris: 8.395:- 

Tillägg enkelrum 1.430:-
​​​​​Hotell: 
Luleå Quality Hotel
Kiruna Scandic Feerum
Skellefteå Stadshotellet Quality Hotel

kiruna21kiruna31kiruna41kiruna51kiruna61kiruna71